Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Boeren en tuinders vragen om begrip voor landbouwvoertuigen op wegen in Zuid-Limburgs buitengebied

Gepubliceerd op: 08 april 2020 10:35

LLTB
Met de lente breekt een drukke tijd aan voor veel boeren en tuinders. Agrarische ondernemers trekken met hun landbouwvoertuigen het land op. Het prachtige lenteweer trekt ook veel recreanten naar het buitengebied. In verschillende Zuid-Limburgse gemeenten leidt dit nog wel eens tot problemen.

Begrip

Het Zuid-Limburgse landschap is erg in trek bij recreanten. Zij delen de vaak smalle wegen met landbouwvoertuigen. Het komt regelmatig voor dat deze voertuigen een deel over de openbare weg moeten rijden. Ook moeten landbouwers wel eens met hun bedrijfsauto, met ontheffing, in het buitengebied zijn. Dit is toegestaan, maar recreanten zijn daar niet altijd even blij mee. "Recreatieve fietsers en wandelaars hebben weinig begrip voor de landbouwers die daar aan het werk zijn", vertelt een agrarisch ondernemer uit Sittard-Geleen. "Zij roepen dan dingen als "U mag hier helemaal niet komen met de tractor". Vervolgens blijven ze demonstratief met z'n drieën naast elkaar lopen, zodat de tractor moet wachten."

Schade

Daarnaast laten veel wandelaars hun hond loslopen op de velden, wanneer deze vers zijn ingezaaid. Dit kan leiden tot schade op het perceel. Ook voor landbouwmachines die op dat perceel worden gebruikt, kan het laten loslopen van een hond een risico vormen. "Als de tarwe, gerst en mais hoog zijn gegroeid, zie je niet meer of er bijvoorbeeld takken, door honden daar achtergelaten, op het perceel liggen. Maisdorsers, aardappelrooiers en andere machines kunnen hierdoor vastlopen. Deze machines zijn niet snel gemaakt in dit hoogseizoen en dan kost het geld", legt de ondernemer uit.

Respect

"Dergelijke situaties doen zich in heel Zuid-Limburg voor", weet Wil Janssen, bestuurslid LLTB-regio Zuid-Limburg. "En niet alleen nu in de coronacrisis, maar ieder jaar vanaf het moment dat het veldwerk begint. Boeren en tuinders werken die hele periode lang ontzettend hard om voor ons gezond voedsel te produceren. Een beetje begrip voor deze weggebruikers is dan ook op z'n plaats." De agrarische ondernemer uit Sittard-Geleen sluit zich hierbij aan. "Blijf vooral wandelen, fietsen en van het buitengebied genieten, want het is prachtig. Maar heb een beetje respect voor ons wanneer wij ons werk proberen te doen. In ruil daarvoor blijven wij ons inzetten voor het Zuid-Limburgse landschap." Dat mensen vooral moeten blijven wandelen, recreëren en gebruik maken van het buitengebied, kan Janssen als regiobestuurslid alleen maar onderschrijven.