Nieuwsbericht Bijdrage van het Leefbaarheidsfonds aan Warme Maaltijdenvoorziening in Ave Maria

Publicatiedatum: 06 december 2017 16.00 uur

Ave Maria Leefbaarheidsfonds
Heeft u een idee om de leefbaarheid in uw buurt of dorp te verbeteren? Of wilt u samen met uw buren een project beginnen om mensen met elkaar in contact te brengen, mantelzorgers te ontlasten of elkaar te ondersteunen en te helpen? De gemeente Meerssen helpt u graag een handje! Met het Leefbaarheidsfonds stellen wij per dorp - voor Bunde, Geulle, Meerssen, Rothem en Ulestraten - 10.000 euro beschikbaar.

Waarom?

Onze mooie gemeente is er voor iedereen. Ontmoeting, gezelligheid en samenwerken vinden we erg belangrijk. En onze inwoners hebben hier bijzondere, creatieve en verrassende ideeën over. Deze willen we graag stimuleren. Vaak is het geld dat eraan ontbreekt. Met het Leefbaarheidsfonds maken we deze initiatieven mogelijk.

Een bijzonder voorbeeld: Ave Maria

In het kader van het Leefbaarheidsfonds bracht wethouder Berry van Rijswijk woensdag 6 december een bezoekje aan de vrijwilligers van de Werkgroep Warme Maaltijdenvoorziening Bunde en Geulle in  Ave Maria. Vanuit de keuken van dit zorgcentrum (Cicero) worden de maaltijden dagelijks vers bereid en afgeleverd door de vrijwilligers bij ouderen en alleenstaanden in Geulle en Bunde.

30 enthousiaste vrijwilligers bezorgen elke dag bij meer dan 50 personen een warme middagmaaltijd. Gemiddeld komt dat neer op ca. 250 maaltijden per week. Deze voorziening maakt het mogelijk dat mensen ook op latere leeftijd zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.  Dit komt de leefbaarheid ten goede.

Ave Maria Leefbaarheidsfonds 2Tijd voor een praatje

Daarnaast speelt het sociale aspect een grote rol. Niet alleen wordt de maaltijd afgeleverd, vaak moeten de mensen geholpen worden. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de warmhoudbox, het klaarzetten op tafel en het snijden van vlees. En natuurlijk wordt er vaak een praatje gehouden. Dat wordt erg op prijs gesteld. Helaas komt het voor dat de bezorger van de maaltijd de enige persoon is die dag waarmee men contact mee heeft. Iedere vrijwilliger is zich ervan bewust dat dit van groot belang is voor het welbevinden van mensen!

Een waardevol gebaar

Uit waardering voor de inzet van alle vrijwilligers overhandigde de wethouder een envelop met €1000,- aan de coördinator van de Warme Maaltijdenvoorziening Jo Kurvers. Aansluitend nam de wethouder het initiatief om zelf ook een maaltijd te bezorgen bij mevrouw Petit die in één van aanleunwoningen woont. Mevrouw Petit was blij verrast met dit bezoek en nam de gelegenheid om de goede kwaliteit van het lekkere eten nog even te benadrukken.