Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Bestrijding eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 13 juni 2019 10:05

Eikenprocessierups
In mei zijn de eikenprocessierupsen in de gemeente Meerssen preventief bestreden. De gemeente bestrijdt deze rupsen, omdat de brandharen van de rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. Denk hierbij aan jeuk en ontstekingen. Ook kortademigheid, kriebelhoest, koorts of misselijkheid kunnen voorkomen. De brandharen worden door de wind meegevoerd. Zo kunnen ook mensen die niet in de buurt van een nest zijn er last van hebben. Ziet u een nest! Meld het dan!

Ziet u een nest? Meld het!

Plaatselijk kunnen zich toch nog rupsennesten in de bomen vormen. Ziet u een nest in een gemeentelijke boom (openbare grond), meld dit dan bij het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), telefoon 14 043. Of stuur een e-mail naar info@meerssen.nl.

Heeft u last van de eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan moet u de rupsen zelf bestrijden. Wij adviseren u hiervoor een bedrijf in te schakelen.

Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van de bomen waarin de rupsen zitten!

Hoe herkent u een eikenprocessierups?

De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze uit het ei komen. Als ze ouder worden, verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen leven in groepen in een nest. Vanuit deze nesten gaan de rupsen vooral 's avonds en 's nachts in processies (vandaar ook de naam) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Overdag bevinden ze zich vaak in de nesten of op de zonzijde van de bast van de eikenboom.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op de website van de GGD.