Gemeente Meerssen | Anny Mans over de eerste boom in het Herdenkingsbos voor haar Jan

Nieuwsbericht Anny Mans over de eerste boom in het Herdenkingsbos voor haar Jan

Gepubliceerd op: 15 december 2021 10:45

Plant eerste boom Herdenkingsbos
Eind volgend jaar staan er meer dan 300 bomen in het Herdenkingsbos van de gemeente Meerssen. Een plek om samen of alleen te herdenken, troost te vinden en herinneringen op te halen. Op 10 november is de eerste boom geplant, ter ere van niemand minder dan Jan Mans. Zijn weduwe Anny vond het een bijzonder moment.

Het begon met een belletje

"Ik weet nog dat ik de eerste keer las over het Herdenkingsbos in de krant. Een mooi initiatief, maar ik deed er toen verder niks mee", vertelt Anny. Een paar maanden later overlijdt haar man, Jan Mans. Hij was voormalig burgemeester en ereburger van de gemeente Meerssen. "Enkele weken daarna belde burgemeester Clermonts-Aretz en vertelde me dat ze van plan waren om de eerste boom van het Herdenkingsbos ter ere van Jan te planten. Dat vond ik super om te horen. Het moest nog allemaal officieel goedgekeurd worden, maar ze hield me doorlopend op de hoogte."

'Zijn gemeente'

Jan Mans was na de herindeling in 1982 burgemeester van Meerssen. Na zes jaar werd hij burgemeester van Kerkrade en vervolgens burgemeester van Enschede. "Meerssen is altijd 'zijn' gemeente gebleven", herinnert Anny zich. "We namen ons voor om ooit terug te keren naar het zuiden. Toen dit huis vrijkwam in Meerssen, zijn we meteen verhuisd." In die tijd wordt Jan door de gemeente benaderd voor wijze raad. "Dat vond hij fijn. Dan kon hij weer iets doen voor 'zijn' gemeente. Hij wilde graag dat het goed ging met Meerssen."

Een handje helpen

Op Boomfeestdag begin november was het zover. "De burgemeester vroeg of ik samen met haar de boom, ter ere van Jan, wilde planten en dat wilde ik heel graag. Het was een bijzondere dag waarop veel emoties naar boven kwamen. Ik heb met verschillende mensen die aanwezig waren gepraat en ze vertelden mij hoe ze over Jan dachten. Dat deed me goed. Het was perfect georganiseerd. Ook de onthulling van de plaquette en het bankje was echt super gedaan."

Een andere manier van herdenken

Ondertussen is Anny nog een keer teruggegaan. "Het was een mistroostige dag en toen dacht ik wel 'ach, nou staat die boom hier zo alleen'. Ik zal er beslist vaker naar toe gaan. Even zitten op dat mooie bankje. Ik kan me goed voorstellen dat het mensen troost brengt. Je komt tot rust, het is een andere manier van herdenken en een mooie plek om herinneringen op te halen."

 

Foto: Aron Nijs