Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Alweer 25 jaar geleden: extreem hoogwater Maas

Gepubliceerd op: 27 januari 2020 14:45

Hoogwater Maas
In de week van 25 januari 2020 is het 25 jaar geleden, dat meer dan 250.000 mensen huis en haard achterlieten vanwege de extreem hoge waterstanden van de Rijn, Maas en Waal. Het was de grootste evacuatie in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. 

Ook onze gemeente kreeg te maken met de extreem hoge waterstand van de Maas. Deze steeg tot een recordhoogte. Voulwames en Geulle aan de Maas overstroomden. Een deel van de inwoners werd geëvacueerd.

Hoogwater Maas
Foto's: Thijs Habets

Hoogwaterbescherming

Ondertussen is er veel werk verricht om de rivierengebieden veiliger te maken door de aanleg van dijken en/of door ruimte voor de rivier te creëren. Om aandacht en begrip te vragen voor dijkversterkingen die nog op het programma staan én om het gevoel van urgentie voor hoogwaterbescherming te vergroten, besteden de waterschappen aan de grote rivieren aandacht aan de hoge waterstanden van 1995. Meer hierover leest u op de website van het Waterschap Limburg. 

Maak een Dijkie

Op vrijdag 31 januari 2020 is de landelijke 'Maak een Dijkie' dag. Welke dijk beschermt jou? Maak een 'dijkie' (een selfie op de dijk) op de dijk die jou beschermt tegen hoogwater en plaats deze op social media met de hashtag: #HoHoHoogwater. De leukste foto op een Limburgse dijk gemaakt ontvangt een 'dijk(je) van een verrassing'. Meer hierover op de website van het Waterschap Limburg

Foto rechtsboven: Geulle aan de Maas (fotograaf Bert Ramakers, Geulle)