Nieuwsbericht Als uw buurt op het spel staat

Publicatiedatum: 29 november 2017 11.15 uur

Drugspreventie speeltuin rechtsopstaand
Limburg heeft te maken met bovengemiddelde drugsgerelateerde criminaliteit en wil daarom naast een repressieve aanpak ook preventief actie ondernemen. Door drugshandel en drugsproductie verloederen buurten en voelen bewoners zich onveilig. Amateuristische elektrische installaties, aftappen van stroom en werken met gevaarlijke chemicali├źn veroorzaken brand- en explosiegevaar en milieuverontreiniging.

Campagne

Met de preventiecampagne 'Wat staat er op het Spel?' worden mensen bewust gemaakt van de risico's en gevolgen van het vervaardigen en verhandelen van drugs. Enerzijds is de campagne gericht op mensen die overwegen om te gaan dealen of mee te werken aan een hennepplantage of drugslab. Anderzijds richt de campagne zich op omwonenden om ze alerter te maken op signalen en te stimuleren verdachte (en ook gevaarlijke) situaties te melden. Een melding kan men bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) doen.

Buitengebied

Steeds vaker worden verhuurders van panden het slachtoffer van criminaliteit. Vooral in het buitengebied krijgen eigenaren die een woning, bedrijfspand loods of schuur verhuren, te maken met criminelen. Ze huren onder valse voorwendselen een ruimte, om er vervolgens hennep of synthetische drugs te produceren. Criminelen zijn lastig te herkennen en het aanbod is vaak aantrekkelijk: een goede huurprijs, die vaak contant wordt betaald. Door middel van een brief aan pandeigenaren in het buitengebied is er specifiek aandacht gevraagd voor deze risco's.

Meld verdachte situaties altijd

Vermoedt u de aanwezigheid van een kwekerij of xtc-lab in een pand in uw omgeving? Blijf er niet mee lopen, maar meld wat u weet! Meld uw vermoedens bij de lokale politie 0900-8844 of via het drugsmeldpunt 043-3505111. Wilt u liever anoniem blijven? Dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.