Gemeente Meerssen | Alert houtstook

Nieuwsbericht Alert houtstook

Gepubliceerd op: 13 november 2019 11:40

houtstook
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf het najaar 2019 het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit afraden. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. De gemeente Meerssen plaatst een bericht op haar website en social media als dit voor Limburg geldt.

Ongezond

Het stoken van hout in een vuurkorf, kachel of open haard is voor sommige mensen een fijne en gezellige bezigheid. Het heeft echter ook een keerzijde. De rook is ongezond. Bij de verbranding van hout komen namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, koolwaterstoffen (PAK's), benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Ongunstig weer en slechte luchtkwaliteit

Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie.

Hoe werkt het stookalert?

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft dagelijks contact met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  over de weersverwachting. En als het gaat om de luchtkwaliteit beschikt het RIVM over gegevens van luchtmeetnet.nl. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. De gemeente Meerssen krijgt een alert als dit voor Limburg geldt en plaatst dit dan ook op de website. U kunt zichzelf ook aanmelden voor het stookalert via de website van het RIVM.