Gemeente Meerssen | Activiteiten van Bibliotheek Meerssen: Juridisch spreekuur en lezing over democratie

Nieuwsbericht Activiteiten van Bibliotheek Meerssen: Juridisch spreekuur en lezing over democratie

Gepubliceerd op: 30 maart 2023 15:25

Juridisch advies
Gratis juridisch advies op vrijdag 7 april

Heb je juridisch advies nodig? Tijdens het spreekuur op vrijdag 7 april en 5 mei kun je terecht voor een gratis advies in de bibliotheek. Heb je problemen met je werkgever? Wil je misschien scheiden? Is er werk aan je woning niet goed uitgevoerd? Worden je facturen niet betaald? Voor dit soort vragen kun je je aanmelden voor het juridisch spreekuur. Advocaat mr. Rascha Reijnen geeft je inzicht in jouw rechtspositie, geeft advies over hoe te handelen en geeft je een inschatting van de kosten die je daaraan kwijt zou zijn.

Wanneer: vrijdag 7 april en 5 mei.
Het spreekuur is elke eerste vrijdag van de maand van 10.30-11.30 uur.
Waar: in de bibliotheek.
Vooraf aanmelden via info@bibliotheekmeerssen.nl of tel. 043-3642411.

Lezing
Lezing 'Is de democratie in gevaar'

De afgelopen jaren wordt veel gesproken en geschreven over de staat van de democratie. Er wordt gezegd dat er een kloof bestaat tussen de bevolking en de politiek, dat politieke partijen falen en dat mensen zich niet vertegenwoordigd voelen. De overheid zou onbestuurbaar zijn en het vertrouwen in de politiek neemt af. Wat is er aan de hand? Wordt de democratie uitgehold door machtige politieke en economische elites? Of juist door populistische partijen? Is onze democratie in gevaar?

In de voordracht komt aan de orde dat niet alleen de meningen over democratie verschillen, maar dat democratie zelf ook meerdere aspecten of betekenissen kent. Wat betekent democratie eigenlijk of wat zou het moeten of kunnen betekenen? Is het een staatsregeling, een politieke houding of verwijst het naar een ideaal? Aan de orde komen allerlei theorieën en historische contexten, die bouwstenen vormen voor een gezamenlijke zoektocht naar wat democratie is of zou kunnen zijn.

Huub Spoormans (1952) is emeritus hoogleraar Rechtswetenschappen van de Open Universiteit. Hij studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit waar hij in 1988 een proefschrift verdedigde over de opkomst van democratie in Nederland. Zijn afscheidsrede bij de Open Universiteit (2018) gaat over kritiek op de democratie.

Wanneer: maandag 17 april om 20.00 uur.
Waar: Synagoge Meerssen.
Entree incl. drankje: € 7,50 leden en € 8,50 niet-leden.
Reserveer een (gratis) online ticket via www.bibliotheekmeerssen.nl