Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Activiteiten 75 jaar Bevrijding

Gepubliceerd op: 02 september 2019 09:35

Bevrijding Meerssen
In september van dit jaar is het 75 jaar geleden dat Limburg door de geallieerde troepen werd bevrijd van de Duitse overheersing. Daarmee kwam destijds voor onze provincie een einde aan de Tweede Wereldoorlog en aan de bezetting door het Duitse leger. Dat bijzondere feit wordt in diverse Limburgse gemeenten herdacht, ook in de gemeente Meerssen.

Een werkgroep, waarin vertegenwoordigers van diverse verenigingen, organisaties en instellingen binnen onze gemeente zitting hebben, heeft een gevarieerd programma
samengesteld om de 75e 'verjaardag' van die bevrijding te herdenken en te vieren. Dat programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 13 september, 20.30 uur:
'In het zicht van de Vrijheid '

Muzikaal drama op de binnenplaats van Huize Vliek in Ulestraten.

Vlak voor de bevrijding werden twee Zuid-Limburgse verzetsstrijders op de Wijngaardsberg nabij Ulestraten opgepakt door Duitse soldaten. Ze werden naar Valkenburg gebracht, waar ze na een schijnproces ter dood werden veroordeeld en vervolgens doodgeschoten op de Cauberg. Nog steeds herinnert een gedenkteken op de executieplek aan hun tragische dood.  Jos Frusch, directeur van het Openluchttheater Valkenburg, heeft over dit gebeuren een muzikaal drama geschreven met de titel 'In het zicht van de vrijheid' dat op enkele plaatsen in Zuid-Limburg wordt opgevoerd. De cast bestaat o.a. uit Susan Seegers en Pascal Pitti. Regie is in handen van Sybrand van der Werf.

De uitvoering van dit muzikale drama vindt plaats op de binnenplaats van Huize Vliek in Ulestraten. Entree voor deze bijzondere uitvoering is € 12,50. Tickets zijn te koop bij:

  • Cigo Meerssen
  • Bloemenhuis de Zonnestraal Meerssen
  • Senff/Cigo Bunde
  • Boerenbond Ulestraten
  • Beum Elektro Rothem
  • Bakkerij La Estrella Geulle.

Wees er snel bij, want op=op!

Wandeling naar de Wijngaardsberg
Voorafgaand aan deze uitvoering is er voor de liefhebbers een wandeltocht met gids vanaf Huize Vliek naar de Wijngaardsberg in Ulestraten. Bij boerderij Horsmans wordt op de plek waar de twee verzetsstrijders gearresteerd werden een korte herdenking gehouden. Daarna wordt samen teruggelopen naar Huize Vliek om aansluitend de voorstelling 'In het zicht van de vrijheid' bij te wonen. U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor deze wandeling. De groepen voor de wandeling zijn vol.

Zaterdag 14 september 15.00 uur:
Expositie in Erfgoedhuis Meerssen

De kleinschalige expositie 'Oorlog, bezetting en bevrijding' wordt op deze dag geopend en is daarna tot en met 29 september (gratis) te bezoeken. Er is beeldmateriaal van de bevrijding van de huidige vijf kernen van onze gemeente. Tevens worden werken van de Syrische beeldend kunstenaar Ahmed Kleige over het thema 'Oorlog' tentoongesteld. Ahmed is gevlucht uit de verwoeste stad Aleppo. Tevens is er dan de presentatie van een documentaire van de lokale omroep Meer Vandaag met interviews met inwoners van de gemeente Meerssen, die de oorlog en de bevrijding zelf hebben meegemaakt.

Bevrijding 75 jaar
Zondag 15 september, 10.00-12.50 uur:
'Liberty Tour' door alle kernen

Een karavaan van ca. 100 legervoertuigen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog trekt door de vijf kernen van de gemeente Meerssen. Dit is de zogenaamde Liberty Tour' (vrijheidstoer). Ook trekken ca. 10 Amerikaanse veteranen die de bevrijding hebben meegemaakt mee in deze stoet. In elke kern wordt even halt gehouden om enkele artiesten te laten optreden. Zij zingen liedjes uit de dagen van de bevrijding.  De precieze route van de Liberty Tour: klik hier.

Zondag 15 september, 10.00 uur:
Herdenkingsdienst in Geulle

Bij het H. Hartbeeld aan de Hulserstraat in Geulle wordt om 10.00 uur een herdenkingsdienst in de openlucht gehouden. Met medewerking van het Gäöls Mannenkoor, Harmonie Sint  Caecilia, Fanfare Sint Martinus en Scouting Geulle. Als de Liberty Tour door Geulle is getrokken, is er om ca.12.45 uur op het plein in het centrum muziek van de harmonie en fanfare.

Zondag 15 september, 11.30 - ca.18.00 uur:
'Dansen op de Markt' in Meerssen

Als de Liberty Tour voorbij is getrokken, kan er op de Markt in Meerssen in de openlucht gedanst worden. Er ligt dan een heuse houten dansvloer op het plein voor de basiliek. Orkest 'In Motion' speelt dan met name muziek uit de jaren '40 en '50. Het orkest speelt van 11.30 tot ca. 16.00 uur. Daarna zorgt een DJ voor dansmuziek. Voor drankjes en/of een hapje kunt u terecht bij de diverse terrassen en horecazaken op de Markt.

Deze activiteit wordt de inwoners aangeboden door de Ondernemersvereniging Sfeervol Meerssen.

Zondag 15 september, 15.00 uur:
Opening expositie in de Synagoge

In de voormalige Joodse synagoge aan de Kuileneindestraat in Meerssen wordt een tentoonstelling geopend van de Joods-Poolse beelden kunstenaar Celnikier.

Bevrijding 75 jaar
Maandag 16 september, 19.30 uur:
Dia-lezing en boekpresentatie over Ulestraten in de Tweede Wereldoorlog

Pierre de Rooy, inwoner van Ulestraten en voormalig directeur van basisschool De Triangel, heeft zich jarenlang verdiept in de gebeurtenissen in het dorp Ulestraten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Daarover heeft hij een boek geschreven, dat tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd wordt. Uiteraard zal Pierre eerst het nodige vertellen over die periode met een dia-lezing. Deze vindt plaats in gemeenschapshuis D'n Huppel in Ulestraten en duurt tot 22.00 uur. Entree is gratis.

Dinsdag 17 september, 19.00-20.00 uur:
Herdenkingsbijeenkomst in Ulestraten

Op 17 september 1944 werd Ulestraten bevrijd. Dit wordt herdacht tijdens een openluchtherdenking bij het oorlogsmonument aan de Sint Catharinastraat in Ulestraten. Met medewerking van o.a. Fanfare Concordia, Scouting Don Bosco, basisschool De Triangel, Marjo van Es en buurtnetwerk Ulestraten. Voorafgaand is er om 18.00 uur een herdenkingsmis in de Sint Catharinakerk.

In verband met de herdenkingsdienst volgt buslijn 52 tussen 18.30-20.30 uur een omleidingsroute via de A79. De haltes in Ulestraten komen dan tijdelijk te vervallen.

Donderdag 19 september, 19.30 uur:
Lezing De Bevrijding van de Gemeente Meerssen

In gemeenschapshuis De Auw Kèrk in Bunde zal dr. Paul Bronzwaer uit Maastricht, historicus en deskundige inzake de periode van de Tweede Wereldoorlog in Limburg een lezing geven over de bevrijding van Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle.

Vrijdag 20 september, 19.00 uur:
Versierde fietsen- en karrentocht voor kinderen

Alle kinderen tot ca. 12 jaar worden opgeroepen hun fiets, driewieler, kar, step of zelfs kinderwagen, te versieren in de kleuren rood-wit-blauw en/of oranje en mee te gaan met deze feestelijke tocht. We hopen dat de ouders of grootouders een handje zullen helpen bij  het versieren van de fiets.

De tocht vertrekt om 19.00 uur vanaf het Pastoor Geelenplein, vóór gemeenschapshuis De Koel in Rothem. De route gaat naar Meerssen. De tocht eindigt op het kerkplein aan de Hoogveldweg in Meerssen-West. Voor de mooist versierde fietsen, karren, e.d. zijn er prijzen. Meer informatie volgt nog.

Zaterdag 21 september, 20.00 uur:
Bevrijdingsconcert, aansluitend fakkeltocht

Dit concert staat geheel in het teken van het thema 'Vrede en vrijheid' en vindt plaats op de binnenplaats van het gemeentehuis. Entree is gratis. Er is een gevarieerd muzikaal programma met  optredens van het Meerssens Mannenkoor, solozangeres Lucette van den Berg (zingt Jiddische liederen) en Fanfare Concordia uit Ulestraten. De concertoptredens worden afgewisseld met gedichten over vrede en vrijheid. Na het concert is er om ca. 22.00 uur een fakkeltocht door het centrum van Meerssen met de afsluiting bij de Vredeskapel achter de basiliek.

Bevrijding 75 jaar

Dinsdag 24 september, 11.30 uur:
Herdenkingsceremonie in Rothem

Locatie: bij kruisbeeld Kruisdonk

In september 1944 was Rothem al bevrijd. Dit werd gevierd met het eten van spek en ei op de binnenplaats van de boerderij Tussen de Bruggen 82. Tijdens de festiviteiten reed plotseling een Amerikaanse jeep uitgerust met mortiergeschut de binnenplaats op. De jeep voerde een beschieting uit op Villa Schoonzicht (bij rotonde Volderstraat Meerssen) waar Duitsers gelegerd waren. De Duitsers schoten ca. 20 granaten terug. Deze kwamen terecht in de Kuilenstraat (Smeets naaiatelier), bij de familie Boesten aan de Ambyerweg en bij boerderij Limpens (Kruisdonk). Bij deze beschieting werden 12 mensen gedood. De meeste van de slachtoffers waren op 12 september 1944 bij boerderij van Slangen aan de Kruisdonk melk aan het halen voor hun gezinnen toen ze door het Duitse granaatvuur werden getroffen Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is een kruisbeeld opgericht. Een groep militaire veteranen heeft dit kruisbeeld geadopteerd en organiseert deze herdenking.

Dinsdag 24 september, 19.30 uur:
Lezing over de bevrijding van de Gemeente Meerssen

Dr. Paul Bronzwaer zal voor de tweede maal een lezing geven over de bevrijding van Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle. Dit keer in het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), Markt 50 in Meerssen.

Zaterdag 28 september, 20.00 uur:
Concert Harmonie Sint Agnes Bunde

Harmonie Sint Agnes Bunde geeft een jubileumconcert in het kader van haar 100-jarig bestaan. Een deel van het concertprogramma bestaat uit werken die met het thema 'Vrede en vrijheid' verband houden, o.a. '75 Jaor Vreej', 'March of the Bridge over the River Kwai' en 'Requiem for a soldier'.

Dit bijzondere concert wordt gehouden in de loods van Dolmans Landscaping aan de Pasweg in Bunde. Tickets à € 20,- zijn te koop bij Senff/Cigo aan het Agnesplein in Bunde of via www.tickli.nl (dan € 20,75).

Zondag 29 september, 11.00 uur:
Liberty-mis in de Basiliek van Meerssen

Ter afsluiting van alle herdenkingsactiviteiten is er een eucharistieviering in de basiliek van Meerssen, met muzikale opluistering door het Basilicakoor. Deze Heilige Mis is ter nagedachtenis van alle slachtoffers van oorlog en terreur, alsook als dankzegging aan de verzetsmensen en bevrijders én ter viering van de vrijheid en vrede waarin we hier in Meerssen en in Nederland mogen leven.

Let op: deze mis was eerder op zaterdag 21 september gepland, maar dat wordt dus zondag 29 september.

Zondag 29 september, 14.30 uur:
Liberty-concert voor ouderen

Het herdenkingsprogramma wordt ook afgesloten met twee concerten in zorgcentra Avé Maria in Geulle en Beukeloord in Meerssen. Daar verblijven veel inwoners van onze gemeente die de oorlog nog (veelal als kind) hebben meegemaakt. Bewoners van zorgcentrum De Wilgenhof in Bunde kunnen desgewenst een van de beide concerten in de andere zorgcentra bijwonen. Voor vervoer wordt gezorgd. De concerten worden verzorgd door Zangkoor Get Real uit Bunde (in Avé Maria), Vocalgroup Song of Joy uit Rothem (in Beukeloord) en twee big bands uit Aken.

Zondag 29 september, 15.00 uur:
Lezing over holocaust, Joodse kinderen in WOII

In de synagoge Meerssen geeft Herman van Rens een lezing over de Holocaust, Joodse kinderen in WOII.

Zondag 6 oktober, 15.00 uur:
Lezing over thema Oorlog vanuit kinderperspectief

In de Synagoge Meerssen geeft Jack Aldewereld een lezing over het thema Oorlog vanuit kinderperspectief.

Bevrijding 75 jaar
Verder:

De groepen 8 van de basisscholen binnen de gemeente Meerssen gaan in september naar de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Hier krijgen ze een rondleiding van een gids.

In de Openbare Bibliotheek Meerssen is er in de maand september een Infostand ingericht met boeken en andere media over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, over vrede en vrijheid.

We hopen uiteraard vele inwoners te ontmoeten bij de diverse activiteiten.
U bent van harte welkom!