Terug
Snelzoeken

Nieuwsbericht Activiteiten 75 jaar Bevrijding

Gepubliceerd op: 18 juli 2019 09:30

Bevrijding 75 jaar
In september van dit jaar is het 75 jaar geleden dat Limburg door de geallieerde troepen werd bevrijd van de Duitse overheersing. Daarmee kwam voor onze provincie een einde aan de Tweede Wereldoorlog en aan de bezetting door het Duitse leger. Dat bijzondere feit wordt in vrijwel alle Limburgse gemeenten herdacht, zo ook in de gemeente Meerssen.

Een werkgroep, waarin vertegenwoordigers van diverse verenigingen, organisaties en instellingen binnen onze gemeente zitting hebben, heeft een gevarieerd programma samengesteld om de 75e 'verjaardag' van die bevrijding te herdenken en te vieren.

Dat programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 13 september, 20.30 uur:
In het zicht van de vrijheid

Voorstelling op de binnenplaats van Huize Vliek te Ulestraten

Vlak voor de bevrijding werden twee Zuid-Limburgse verzetsstrijders op de Wijngaardsberg nabij Ulestraten opgepakt door Duitse soldaten. Ze werden naar Valkenburg gebracht. Waar ze na een schijnproces ter dood werden veroordeeld en vervolgens doodgeschoten op de Cauberg. Nog steeds herinnert een gedenkteken op de executieplek aan hun tragische dood. Jos Frusch, directeur van het Openluchttheater Valkenburg, heeft over dit gebeuren een muzikaal drama geschreven met de titel 'In het zicht van de vrijheid' dat op enkele plaatsen in Zuid-Limburg wordt opgevoerd. De cast bestaat o.a. uit Susan Seegers en Pascal Pitti; regie is in handen van Sybrand van der Werf.
Dit uitvoering van dit muzikaal drama vindt plaats op de binnenplaats van Huize Vliek te Ulestraten. Entree voor deze bijzondere uitvoering is € 12,50 en tickets zijn vanaf zaterdag 20 juli te koop bij de volgende adressen: Cigo Meerssen, Bloemenhuis de Zonnestraal Meerssen, Senff/Cigo Bunde, Boerenbond Ulestraten, Beum Elektro Rothem en Bakkerij La Estrella Geulle.

Wandeling naar de Wijngaardsberg

Voorafgaand aan deze uitvoering is er om 18.30 uur voor de liefhebbers een (gratis) wandeltocht met gids vanaf Huize Vliek naar de Wijngaardsberg. Bij het landgoed van de familie Horsmans wordt op de plek waar de twee verzetsstrijders gearresteerd werden een korte herdenking gehouden. Daarna wordt samen teruggelopen naar Huize Vliek om aansluitend de voorstelling 'In het zicht van de vrijheid' bij te wonen.

Bevrijding 75 jaar

Zaterdag 14 september 15.00 uur:
Expositie in het Erfgoedhuis

De kleinschalige expositie 'Oorlog, bezetting en bevrijding' wordt op deze dag geopend en is daarna t/m 29 september (gratis) te bezoeken. Er is beeldmateriaal van de bevrijding van de huidige 5 kernen van de gemeente. Tevens worden werken van de Syrische beeldend kunstenaar Achmed Kleige, gevlucht uit de verwoeste stad Aleppo, over het thema 'Oorlog'  tentoongesteld. Tevens is er dan de presentatie van een DOCUMENTAIRE van de lokale omroep Meer Vandaag met interviews met inwoners van de gemeente Meerssen die de oorlog en de bevrijding zelf hebben meegemaakt.

Zondag 15 september, 10.00-12.50 uur:
Libertytour door alle kernen

Een karavaan van ca. 100 legervoertuigen uit de periode van de tweede wereldoorlog trekt door de 5 kernen van de gemeente Meerssen, de zogenaamde Liberty Tour' (vrijheidstoer). Ook trekken ca. 10 Amerikaanse veteranen die de bevrijding hebben meegemaakt mee in deze stoet. In elke kern wordt even halt gehouden om enkele artiesten die op een auto meetrekken te laten optreden: zij zingen liedjes uit de dagen van de bevrijding. De precieze route wordt begin september bekendgemaakt. De verwachte doorkomsttijden zijn als volgt: 10.00 uur Rothem, 10.30 uur Meerssen, 11.05 uur Ulestraten, 11.45 uur Bunde en 12.15 uur Geulle.

Bevrijding 75 jaar

Zondag 15 september, 10.00 uur:
Herdenkingsdienst in Geulle

Bij het H. Hartbeeld aan de Hulserstraat in Geulle wordt om 10.00 uur een herdenkingsdienst in de openlucht gehouden. Met medewerking van Harmonie Sint Cecilia, Fanfare Sint Martinus, het Gäöls Mannenkoor en Scouting Geulle. Als de Liberty Tour door Geulle is getrokken is er om ca.12.45 uur op het plein in het centrum muziek van de harmonie en fanfare.

Zondag 15 september, 15.00 uur:
Opening expositie in de synagoge

In de voormalige Joodse synagoge aan de Kuileneindestraat in Meerssen wordt een tentoonstelling geopend van de Joods-Poolse beelden kunstenaar Celnikier.

Maandag 16 september, 19.30 uur:
Dialezing en boekpresentatie over Ulestraten in WOII

Pierre de Rooy, inwoner van Ulestraten en voormalig directeur van basisschool De Triangel, heeft zich jarenlang verdiept in de gebeurtenissen in het dorp Ulestraten voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog. Daarover heeft hij een boek geschreven, dat tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd wordt. Uiteraard zal Pierre eerst het nodige vertellen over die periode middels een dialezing, die plaatsvindt in gemeenschapshuis D'n Huppel in Ulestraten en duurt tot 22.00 uur. Entree gratis.

Dinsdag 17 september, 19.00-20.00 uur:
Herdenkingsbijeenkomst in Ulestraten

Op 17 september 1944 werd Ulestraten bevrijd. Dit wordt herdacht tijdens een openluchtherdenking bij het oorlogsmonument aan de Sint Catharinastraat in Ulestraten. Met medewerking van o.a. Fanfare Concordia, Scouting Don Bosco, basisschool De Triangel, Marjo van Es en buurtnetwerk Ulestraten. Voorafgaand is er 18.00 uur een herdenkingsmis in de St. Catharinakerk.

Donderdag 19 september, 19.30 uur:
Lezing over de bevrijding van de gemeente Meerssen

In gemeenschapshuis De Auw Kèrk in Bunde zal dr Paul Bronzwaer uit Maastricht, historicus en deskundige inzake de periode van de tweede wereldoorlog in Limburg een lezing geven over de bevrijding van Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle.

Vrijdag 20 september, 19.00 uur:
Versierde fietsen- en karrentocht voor kinderen

Alle kinderen tot ca. 12 jaar worden opgeroepen hun fiets, driewieler, kar, step of zelfs kinderwagen, e.d. te versieren in de kleuren rood-wit-blauw en/of oranje en mee te gaan met deze feestelijke tocht. We hopen dat de ouders of grootouders een handje zullen helpen bij  het versieren van de fiets. De tocht vertrekt om 19.00 uur vanaf het Pastoor Geelenplein, vóór gemeenschapshuis De Koel te Rothem en gaat naar Meerssen om te eindigen op het kerkplein aan de Hoogveldweg in Meerssen-West. Voor de mooist versierde fietsen, karren, e.d. zijn er prijzen.

Zaterdag 21 september, 18.00 uur:
Liberty-mis in de Basiliek

Ter nagedachtenis van alle slachtoffers van oorlog, terreur en onderdrukking is er een eucharistieviering in de basiliek. Met medewerking van het Basilicakoor. Na afloop van het concert is er voor gratis koffie en thee op de binnenplaats van het gemeentehuis.

Bevrijding 75 jaar

Zaterdag 21 september, 20.00 uur:
Bevrijdingsconcert met aansluitend fakkeltocht

Dit concert staat geheel in het teken van het thema 'Vrede en vrijheid' en vindt plaats op de binnenplaats van het gemeentehuis. Entree is gratis. Er zijn optredens van het Meerssens Mannenkoor, solozangeres Lucette van den Berg (zingt Jiddische liederen) en Fanfare Concordia uit Ulestraten. De concertoptredens worden afgewisseld met gedichten over vrede en vrijheid. Na het concert is er om ca. 22.00 uur een fakkeltocht door het centrum van Meerssen met de afsluiting bij de vredeskapel achter de basiliek.

Dinsdag 24 september, 11.30 uur:
Herdenkingsceremonie Rothem bij kruisbeeld Kruisdonk

In september 1944 was Rothem al bevrijd. Dit werd gevierd met het eten van spek en ei op de binnenplaats van de boerderij gelegen aan Tussen de Bruggen 82. Tijdens de festiviteiten reed plotseling een Amerikaanse jeep uitgerust met mortiergeschut de binnenplaats op. De jeep voerde een beschieting uit op Villa Schoonzicht (rotonde Volderstraat) Meerssen waar Duitsers gelegerd waren. De Duitsers schoten ongeveer 20 granaten terug die terechtkwamen in de Kuilenstraat (Smeets naaiatelier), bij de familie Boesten aan de Ambyerweg en bij boerderij Limpens (Kruisdonk). Bij deze beschieting werden 12 mensen gedood. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is een kruisbeeld opgericht (Kruisdonk/Maastricht).

Dinsdag 24 september, 19.30 uur:
Lezing over de bevrijding van de gemeente Meerssen

Dr Paul Bronzwaer zal voor de tweede maal een lezing geven over de bevrijding van Rothem, Meerssen, Ulestraten, Bunde en Geulle. Dit keer in het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC), Markt 50 in Meerssen.

Zaterdag 28 september, 20.00 uur:
Concert Harmonie Sint Agnes Bunde

Harmonie Sint Agnes Bunde geeft een jubileumconcert in het kader van haar 100-jarig bestaan. Een deel van het concertprogramma bestaat uit werken die met het thema 'Vrede en vrijheid' verband houden, o.a. '75 Jaor Vreej', 'March of the Bridge over the River Kwai' en 'Requiem for a soldier'.. Dit bijzondere concert wordt gehouden in de loods van Dolmans Landscaping aan de Pasweg in Bunde. Tickets à € 20,- zijn te koop bij Senff/Cigo aan het Agnesplein te Bunde of via www.tickli.nl  (dan € 20,75).

Zondag 29 september, 15.00 uur:
Lezing over holocaust, Joodse kinderen in WOII

In de syngaoge Meerssen geeft Herman van Rens een lezing over de Holocaust, Joodse kinderen in WOII.

Zondag 29 september, 14.30 uur:
Liberty-concert voor ouderen

Het herdenkingsprogramma wordt afgesloten met concerten in de drie zorgcentra binnen onze gemeente, nl. Avé Maria in Geulle, Beukeloord in Meerssen en De Wilgenhof in Bunde. Daar verblijven veel inwoners van onze gemeente die de oorlog nog (veelal als kind) hebben meegemaakt. De concerten worden verzorgd door o.a. Get Real (koor uit Bunde) en twee big bands uit Aken.

Zondag 6 oktober, 15.00 uur:
Lezing over thema Oorlog vanuit kinderperspectief

In de Syngagoge Meerssen geeft Jack Aldewereld een lezing over het thema Oorlog vanuit kinderperspectief.

Nog meer activiteiten

Voor de basisscholen is er in september een EDUCATIEF PROJECT over de tweede wereldoorlog en bevrijding van Zuid-Limburg. In dat kader gaan alle groepen 8 naar de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats te Margraten, waar ze een rondleiding van een gids krijgen.

In de Openbare Bibliotheek Meerssen is er in de maand september een INFOSTAND ingericht met boeken en andere media over de tweede wereldoorlog en de bevrijding, over vrede en vrijheid.

De planning is verder dat bij alle winkels binnen de gemeente Meerssen foto's over de bevrijding in de ETALAGE worden gezet of opgehangen. We vragen de ondernemers om hier aan mee te werken en hun etalage n de maand september in te richten in het teken van het thema 'Bevrijding'. Fotomateriaal wordt door de gemeente aangeleverd.

Meer nieuws

Blijft de komende periode De Geulbode, alsook de website en digitale nieuwsbrief van de gemeente volgen. We zullen regelmatig verder nieuws over het herdenkingsprogramma publiceren.

Relevante documenten en links