Gemeente Meerssen | Aanleg regenwaterbuffer Aan de Pletsmolen Meerssen vordert gestaag

Nieuwsbericht Aanleg regenwaterbuffer Aan de Pletsmolen Meerssen vordert gestaag

Gepubliceerd op: 13 mei 2022 09:50

Waterbuffer Aan de Pletsmolen
Begin 2022 is de gemeente Meerssen gestart met de aanleg van een regenwaterbuffer Aan de Pletsmolen in Meerssen. De aanleg vordert gestaag.

De regenwaterbuffer is één van meerdere regenwaterbuffers tussen Ulestraten en de Geul en kan bij extreme regenval ongeveer 1.200 m³ water bergen. Bij het ontwerp is als uitgangspunt genomen, dat bij extreme regenval geen water meer door de naastgelegen tuinen gaat stromen. Voor dit doel zijn de kademuren en grondwallen aan de zijde van de Humcoverstraat en de appartementen Aan de Pletsmolen dusdanig hoog ontworpen, dat het waterpeil hier niet boven gaat komen. Mocht dit onverhoopt toch een keer gebeuren, dan zorgt een overlaat ervoor, dat het teveel aan water via de Humcoverstraat-Gasthuisstraat gedoseerd kan wegstromen.

Het zuidelijke deel van de regenwaterbuffer fungeert als nieuwe instroom naar de overkluizing van de Watervalderbeek, die in de Stationstraat naast het Proosdijpark weer bovengronds komt. Op dinsdag 10 mei is het nieuwe gedeelte van de Watervalderbeek in gebruik genomen. Eind mei zal de nieuwe regenwaterbuffer helemaal klaar zijn.In het najaar worden bomen en groen aangeplant. De buffer is wel alvast ingezaaid met gras.

De regenwaterbuffer is onderdeel van het programma Water in Balans. De aanleg gebeurt in samenwerking met Waterschap Limburg en met cofinanciering van de Provincie Limburg.

Bekijk hier een filmpje over de aanleg van de regenwaterbuffer Aan de Pletsmolen.