Gemeente Meerssen | Belangrijk nieuws voor bestuurders van verenigingen en stichtingen: de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechstpersonen (WBTR) komt eraan

Nieuwsbericht Belangrijk nieuws voor bestuurders van verenigingen en stichtingen: de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechstpersonen (WBTR) komt eraan

Gepubliceerd op: 15 maart 2021 13:40

De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechstpersonen (WBTR) komt eraan. En dat heeft gevolgen voor jouw rol als bestuurder!! Meld je daarom aan voor de gratis webinars van het Huis van de Sport rondom dit onderwerp op 18, 24 en 29 maart.

Gemeente Meerssen wil jullie attenderen op het volgende

Op 1 juli 2021 moeten alle (informele) verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren en om te voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen schaden.

De WBTR gaat ervan uit dat ieder bestuurslid altijd het belang van de vereniging dient. Als dat niet gebeurt en er gaat wat mis, is ieder bestuurslid persoonlijk aansprakelijk. En dus niet alleen het bestuurslid dat zich niet aan de regels heeft gehouden. Het bestuur moet aangeven en vastleggen hoe de vereniging daarvoor zorgt.

Omdat de WBTR niet alleen verplichtingen oplegt, maar er ook sancties aan koppelt, is het dus belangrijk dat je als vereniging kunt aantonen dat je alles goed hebt geregeld. Vooral voor clubs met een eigen accommodatie en die gaan investeren, is het belangrijk goed van deze wet op de hoogte te zijn. Alle bestuursleden moeten bekend zijn met de nieuwe wet en de gevolgen daarvan voor hen persoonlijk. Als bestuur heb je de taak alle maatregelen te nemen, zodat de vereniging aan de wet voldoet.

Webinars

De Gemeente Meerssen wil hun verenigingen en stichting hierop voorbereiden. Omdat samenkomst om over dit onderwerp voorlichting te geven niet mogelijk is, organiseert het Huis van de Sport over dit onderwerp drie webinars onder de titel 'De WBTR en de gevolgen voor mijn vereniging'.

Deze gratis webinars zijn op 18, 24 en 29 maart van 19.30-20.00 uur
Tijdens de webinars behandelen we elke keer een nieuw onderdeel van de WBTR. Ze zijn dus niet hetzelfde. Wil je graag alles weten over de WBTR? Meld je dan aan voor álle drie de bijeenkomsten.

Aanmelden kan via bijgaande link: Aanmeldlink voor webinars

De Gemeente Meerssen raadt u deze webinars van harte aan om in de toekomst als bestuurder niet voor verrassingen te komen staan.