Gemeente Meerssen | Fans van Bunde gezocht: kom en denk mee!

Nieuwsbericht Fans van Bunde gezocht: kom en denk mee!

Gepubliceerd op: 17 februari 2020 10:50

Dorpslab Bunde

Bunde leeft! Daar zijn we trots op en dat gaan we vieren tijdens een dorpsbijeenkomst op 10 maart. Dan gaan we ook samen nadenken over de toekomst van Bunde. Ben jij fan van Bunde en doe je mee?

Toekomst van Bunde

Bunde is de plek waar iedereen welkom is en waar men zich thuis voelt. Dat bleek al tijdens de aftrap van het dorpsontwikkelingsplan op 11 december jl.. Bunde heeft veel voorzieningen, is springlevend, tegelijkertijd nog lekker dorps. "Dat willen we zo houden. Er zijn waarschijnlijk ook dingen in Bunde, die we willen veranderen en verbeteren. En dingen, die we graag willen zien, maar die er nu nog niet zijn. Daarom gaan we aan de slag om Bunde klaar te maken voor de toekomst. En wie kan daar beter over meedenken dan de inwoners van Bunde zelf?", aldus Elvera Weusten (Dorpslab). Samen met het Buurtnetwerk Bunde organiseert Dorpslab een dorpsbijeenkomst op dinsdag 10 maart.

Kinderen de baas van Bunde

De kinderen van de Franciscusschool doen ook mee. Op 6 maart zijn ze voor even de baas van Bunde en denken ze mee over de toekomst. "Kinderen zijn veel creatiever en denken niet in problemen, dat levert mooie dingen op. Daarnaast zorgt het voor betrokkenheid in de toekomst", vertelt Ron Winkens (directeur). De ideeën van de kinderen worden meegenomen tijdens de bijeenkomst op 10 maart. "Dé dag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen. Ze kunnen ideeën aan de voorkant opperen. En dat lijkt mij belangrijk genoeg om te komen."

Denk en doe mee!

Iedereen uit Bunde, jong en oud, is van harte welkom om mee te denken over de toekomst van Bunde. Kom op dinsdag 10 maart naar de bijeenkomst van 19 tot 21 uur in De Auw Kèrk, Burchtstraat 2 in Bunde. Zo maken we samen een dorpsontwikkelingsplan voor én door Bunde. Kom je ook? Aanmelden kan via de website van Buurtnetwerk Bunde. Heb je vragen? Neem contact op met Elvera Weusten van Dorpslab via elvera@dorpslab.org of 06 51574164.

Dorpsontwikkelingsplan voor Bunde

De Gemeente Meerssen heeft het initiatief genomen voor deze pilot in Bunde. Een pilot om samen te komen tot een dorpsontwikkelingsplan. Dorpslab brengt mensen in Bunde in beweging om samen dromen en ambities voor de toekomst van Bunde te bepalen. Deze worden vertaald in een dorpsontwikkelingsplan én in concrete plannen en ideeën, die bijdragen aan de leefomgeving van de inwoners. 

De pilot loopt tot juni 2020. Wanneer de pilot geslaagd is, wordt de aanpak ook in andere dorpen ingezet om voor ieder dorp een dorpontwikkelingsplan te maken.

Lees hieronder het interview met Ron Winkens, directeur van bassisschool Franciscus in Bunde:

Franciscusschool ziet kansen voor Bunde

Bunde is volgens Ron Winkens het dorp waar mensen een sterke binding met elkaar hebben. Sinds vijf jaar is hij directeur van basisschool Franciscus in Bunde. Hij ziet mogelijkheden, niet alleen binnen zijn school, ook daarom heen.

Franciscusschool is onderdeel van Bunde

Basisschool Franciscus zorgt voor een veilige speelomgeving, maar het is bovenal de plek van verbondenheid. "Op onze basisschool zitten de kinderen die in Bunde wonen. Zonder hen waren wij er niet geweest. Wij zijn onderdeel van het dorp en dat willen we graag zo houden", aldus Ron. Verenigingen uit Bunde zijn regelmatig op de basisschool te vinden. "Zoals de harmonie waarmee we een project voor drie jaar hebben gestart. Zij geven de kinderen na schooltijd muziekles. Ook krijgen de kinderen tekenles en maken ze kennis met sportverenigingen, zoals hockey en tennis." Aan het einde van elk schooljaar sluit de school samen met de kinderen af met het Voorzomerfeest. "Het brengt 1000 mensen van jong tot oud uit Bunde op de been. Kinderen nemen hun ouders, opa's en oma's mee en beleven een gezellige dag. Dat maakt Bunde voor mij echt uniek."

Foto Franciscusschool interview

Kinderen voor even de baas

Ook zet de basisschool in op duurzaamheid. "Wij doen actief mee met de ontwikkelingen van ons dorp. Op 6 maart zijn de kinderen voor even de baas en denken ze mee over de toekomst van Bunde. Kinderen zijn veel creatiever. Ze denken niet in problemen en dat levert mooie dingen op. Doordat we ze nu meenemen, zorgt dat voor betrokkenheid in de toekomst. Ook de leerlingenraad denkt mee en zo zorgen we voor realiseerbare ideeën."

Bunde leeft en bruist

De ideeën van de kinderen worden meegenomen tijdens de startbijeenkomst op 10 maart. Daar zijn alle inwoners uit Bunde voor uitgenodigd. Samen wordt er gevierd dat het dorp leeft en bruist. "Net als de kinderen gaan we vooruit blikken op de toekomst van Bunde", vertelt Ron. "Mensen krijgen de kans om mee te denken en om ideeën aan de voorkant te opperen. Dat lijkt mij belangrijk genoeg om te komen."

Lees hieronder het interview met Hanneke Philipsen, projectleider bij Bunde Beweegt:

Hanneke beweegt Bunde

Ze groeide op in Bunde, maar is inmiddels verhuisd naar een andere plek in de gemeente Meerssen. Hanneke Philipsen is actief als bestuurslid bij TC Bunde en projectleider bij Bunde Beweegt. Ze doet vooral wat ze leuk vindt en probeert anderen te motiveren dat ook te doen.

Bunde Beweegt

In augustus 2018 begon Hanneke als projectleider bij Bunde Beweegt. Sindsdien is ze wekelijks bezig om zo veel mogelijk mensen in beweging te brengen. "Vanuit Bunde Beweegt zetten we ons in om de senioren uit Bunde in beweging te krijgen. We maken gebruik van bestaande faciliteiten, maar creëren ook nieuw aanbod", zo vertelt Hanneke. Volgens haar is bewegen erg belangrijk voor een gezonde levensstijl. "Zeker in een samenleving waar senioren steeds langer zelfstandig blijven wonen. Stilstand is achteruitgang. Bovendien is het fijn om mobiel te blijven én je eigen boodschappen te kunnen doen."

Samen kom je verder

"Vroeger zagen verenigingen elkaar nogal als concurrenten, maar tegenwoordig is dat minder. Het gaat erom dat mensen kiezen wat ze leuk vinden of ze nu gaan tennissen of hockeyen. Daarnaast kunnen verenigingen samen evenementen organiseren en faciliteiten delen. In samenwerken zien wij meerwaarde. Samen kom je verder dan alleen. Heel cliché, maar wel waar: alleen ga je sneller, samen kom je verder. Ik probeer verschillende partijen bij elkaar te brengen ter bevordering van de leefbaarheid in Bunde. Net als Dorpslab."

Er gebeurt al veel, maar het kan beter

Hanneke vindt het mooi dat mensen uit Bunde de kans krijgen om mee te denken over de toekomst van het dorp. "Wanneer ideeën van onderop komen, werkt dat het beste. En het is fijn om hulp hierin te krijgen. Zo krijgen mensen niet het idee dat ze er alleen voor staan. Er gebeurt al veel in Bunde, maar het kan altijd beter. Het is goed om op ontwikkelingen in te spelen en ze actief op te pakken. Maar nog belangrijker is dat mensen vooral doen wat ze leuk vinden."

Bunde Beweegt (002)