Gemeente Meerssen | Het Herdenkingsbos: herdenken is een gevoel

Nieuwsbericht Het Herdenkingsbos: herdenken is een gevoel

Gepubliceerd op: 23 februari 2022 16:25

Nagedachtenis

Jean-Pierre is geboren en getogen in HeHerdenkingsbos - Jean-Pierre van Loo
er, maar woont nu alweer 25 jaar in Bunde. "Toen ik in de Geulbode las over de plannen voor een Herdenkingsbos was eigenlijk het eerste dat ik dacht: 'Hèhè, eindelijk!'" Twintig jaar geleden overleed zijn schoonmoeder. Om haar te gedenken, kocht de familie een herdenkingsboom. In Dronten, op tweeënhalf uur rijden van Bunde. "Daar zijn we uiteindelijk maar één keer geweest, maar het was destijds het enige Herdenkingsbos. Ik vond het altijd een mooi idee om een boom te planten ter nagedachtenis van iemand die je dierbaar is."

Perfecte plek

Dus toen er een Herdenkingsbos in de gemeente Meerssen zou komen, had Jean-Pierre meteen ideeën. "Mijn zus en beste vriend waren net vrij snel na elkaar overleden. Mijn zus woonde ook in Bunde en we wandelden geregeld samen in de omgeving. Dat deden we al toen we klein waren en ik heb hier warme herinneringen aan. Mijn beste vriend was ontzettend sportief en hij rende meerdere marathons per jaar. Tijdens de Marathon Via Belgica moedigden we hem aan vanuit Uitspanning de Nachtegaal. Op steenworpafstand van het toekomstige Herdenkingsbos. Dus het is de perfecte plek."

Moseik en zoete kers

Zijn ouders zijn eveneens overleden en van beiden staat een urn in een wand op een kerkhof. "Daar ga ik niet vaak heen. Dus hebben we met de familie besloten om ook twee bomen voor hen te reserveren. Mijn vader was constructeur en altijd met hout bezig. Dus een stoere moseik past goed bij hem. Net als bij mijn beste vriend. Mijn moeder en zus krijgen een zoete kersenboom." Ook de vriendengroep van Jean-Pierre was meteen enthousiast over het idee van de herdenkingsboom. "We hebben nu al afgesproken om straks samen de boom te planten."

Herdenken met je gevoel

Als de bomen er straks staan, voorziet Jean-Pierre dat hij er vaak zal wandelen met vrienden en familie. "Herdenken is voor mij niet zozeer iets dat je met je gedachten doet, maar meer met je gevoel. Daar past zo'n wandeling mooi bij." Voor een herdenkingsbankje heeft hij uiteindelijk niet gekozen. "Dat lijkt me heel idyllisch, maar we kunnen de plek niet zelf kiezen. Daarom hebben we ervan afgezien. Ik ben heel benieuwd hoe het Herdenkingsbos er gaat uitzien. We kijken erg uit naar november."

Het nieuwe Herdenkingsbos (330 bomen) wordt aangelegd bij de Veeweg in Meerssen. De feestelijke opening (gezamenlijke plantdag) vindt plaats op zaterdag 26 november. Alle adoptanten krijgen in oktober een uitnodiging met verdere informatie. Er zijn helaas geen bomen meer voor adoptie beschikbaar. Wel is het nog mogelijk om een herdenkingsbankje te adopteren. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@meerssen.nl onder vermelding van Herdenkingsbos Meerssen.

Het Herdenkingsbos in de Gemeente Meerssen is mogelijk dankzij de medewerking van de Provincie Limburg, Stichting Het Limburgs Landschap en de Bosgroep Zuid-Nederland