Gemeente Meerssen | Eerste boom Herdenkingsbos voor drs Jan Mans

Nieuwsbericht Eerste boom Herdenkingsbos voor drs Jan Mans

Gepubliceerd op: 12 november 2021 13:10

Herdenkingsbos in de gemeente Meerssen, illustratie
Woensdag 10 november was Boomfeestdag. Dé uitgelezen dag om de eerste boom te planten van het Herdenkingsbos in de gemeente Meerssen. Deze boom is ter nagedachtenis van drs. Jan Mans, voormalig burgemeester en ereburger van de gemeente Meerssen en bovenal een deskundige en warme man. Volgend jaar in november worden de andere 330 bomen geplant. Samen met houten 'herinneringsbankjes' vormen zij straks een mooi gebied waar mensen kunnen herdenken, herinneringen ophalen en troost vinden.

Samen

Bij Uitspanning De Nachtegaal zijn deze zonnige woensdagmiddag zo'n 50 mensen samengekomen. Uiteraard is de familie van Jan Mans aanwezig, maar ook de mensen die achter de schermen hebben gewerkt aan het Herdenkingsbos en buurtbewoners. Deze plek is er dankzij Stichting Het Limburgs Landschap en de financiële bijdrage van de Provincie Limburg vanuit het 1Miljoenbomenplan. De bomen zelf worden mede mogelijk gemaakt door de mensen die willen herdenken. Een overleden familielid bijvoorbeeld, maar soms zijn de redenen vrolijker. Zoals een geboorte of een speciaal jubileum. Inmiddels is de lijst enorm gegroeid. De behoefte aan een plaats om te herdenken is groot.

Voortleven

Zo ook bij de familie Mans. Dochter Cathalijn en kleindochter Madelief lopen gearmd van Uitspanning de Nachtegaal naar het weiland waar straks de boom voor Jan komt te staan. "Mijn vader is gecremeerd dus we hebben niet echt iets om hem te herdenken", vertelt Cathalijn. Haar zus Daan woont op Ibiza en kon er helaas niet bij zijn. "Maar we hebben een familie-app, daar worden straks volop foto's gedeeld", lacht ze. "Wij wonen in Maastricht, maar ik ga hier in de toekomst nog vaak naartoe komen. Ik vind het zo'n mooi symbool. Een boom is iets dat voortleeft, net als de herinneringen aan mijn vader." Yvonne, de zus van Jan, komt erbij. "Mijn broer hield zelf ook van de natuur en wandelen. Dus het past perfect. Ik woon zelf weliswaar in Nuenen, maar heb nu nóg een reden om af en toe naar het zuiden te komen."

Plan eerste boom herdenkingsbos - Toespraak Burgemeester
Mevrouw Anny-Mans van de Berg en burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz

Plant eerste boom herdenkingsbos
Verantwoordelijk wethouder Gerard IJff en gedeputeerde Ad Roest van de Provincie Limburg (subsidiegever)

Nog een verrassing

In het veld aan het Gemeentebroek staat de Koningslinde al klaar. Burgemeester Clermonts-Aretz: "We zijn eigenlijk allemaal fan van Jan, zoals we hier met z'n allen staan. Als u hier straks een rondje gaat wandelen, heeft u altijd de mogelijkheid om even aan hem te denken." De burgemeester en mevrouw Anny Mans-van de Berg, steun en toeverlaat van Jan Mans, gaan aan het werk. Met een paar ferme scheppen aarde is het planten van de eerste boom een feit. "Maar we hebben nog een verrassing", zegt de burgemeester. Tegenover de boom wordt een houten herdenkingsbankje onthuld. De familieleden van Jan Mans passen er net niet allemaal op, maar iedereen kan hier straks vanaf het bankje genieten van het uitzicht op het bos. En wellicht samen herinneringen ophalen.

Plant eerste boom Herdenkingsbos
Het planten van de Koningslinde vergde de nodige scheppen aarde

Plant eerste boom herdenkingsbos
Mevrouw Mans en de burgemeester onthullen de herdenkingsplaquette  

Plant eerste boom herdenkingsbos
Ter nagedachtenis van drs Jan Mans, burgemeester (1982-1988) en ereburger van de gemeente Meerssen

Volgende generaties

De familie Mans is blij verrast. "Dit had ik echt niet verwacht", zegt Cathalijn enthousiast. "Ik hoop hier nog vaak te kunnen zitten. Met mijn kinderen en misschien later met mijn kleinkinderen. Bij de boom van opa." Voor Patrick Kloet van Het Limburgs Landschap begint het werk straks pas. "Wij zijn er echt voor de langere termijn, zoals het vrijhouden van de laan en dood hout verwijderen. Als je de juiste soorten uitzoekt en de bomen blijven gezond, is het onderhoud minimaal." De eerste boom is nu zo'n acht jaar, maar kan wel 300 jaar oud worden. "Dit is echt een bos voor meerdere generaties. Zowel voor ons als voor de mensen die hier herdenken."

Plant eerste boom herdenkingsbos - onthulling herinneringsbankje
De familie Mans onthult het herdenkingsbankje van drs Jan Mans   

Herdenkingsbos - Eerste boom voor drs Jan Mans
De familie Mans is blij met deze mooie plek om Jan Mans te herdenken en herinneringen op te halen

Plant eerste boom herdenkingsbos - herinneringsbankje

Plant eerste boom herdenkingsbos - tekst herinneringsbankje

Het Herdenkingsbos is een initiatief vanuit de gemeenteraad van Meerssen en wordt gerealiseerd door de Bosgroep Zuid-Nederland met ondersteuning van Stichting Het Limburgs Landschap (grondeigenaar) en Provincie Limburg vanuit het 1Miljoenbomenplan.

Logo's Bosgroep - Stichting Limburgs Landschap - Provincie Limburg en Gemeente Meerssen

Foto's: Aron Nijs Fotografie