Gemeente Meerssen | In aanloop naar de verkiezingen: voor de eerste keer stemmen

Nieuwsbericht In aanloop naar de verkiezingen: voor de eerste keer stemmen

Gepubliceerd op: 09 maart 2022 11:10

Gemeenteraadsverkiezingen - Julius
Julius Meijerink wordt op woensdag 16 maart 18 jaar. Een bijzondere leeftijd op een bijzondere dag. Hij kan dan namelijk voor de eerste keer stemmen. En dat gaat hij dan ook zeker doen. We gingen bij hem langs met enkele vragen.

Volwassen worden

Je wordt 18 op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Is dat iets waar je erg mee bezig bent? "Nou, ik ben er wel een beetje mee bezig. 18 jaar is toch wel een bijzondere leeftijd. Het voelt als een soort 'volwassen' worden. En dan mag ik ook nog precies op die dag gaan stemmen. Hierdoor wordt dat gevoel nog eens extra benadrukt."

Interesse

Iedereen bepaalt zijn of haar stem op zijn of haar eigen manier. De een neemt alle verkiezingsprogramma's door of doet de Stemwijzer, de ander stemt al jaren hetzelfde en twijfelt geen moment. Hoe zit dat met jou? Ben je geïnteresseerd in politiek? "Nee, ik ben eigenlijk niet heel erg geïnteresseerd in de lokale of landelijke politiek. Ik kijk wel graag het journaal om te zien wat er in de wereld speelt, maar de politieke kant hiervan vind ik iets minder interessant." Verandert dat nu je mag gaan stemmen? "Ja, die interesse neemt nu wel toe."

Voorbereidingen

Hoe bereid je je dan voor op de verkiezingen? "Ik heb online de Stemwijzer ingevuld, het journaal en andere actualiteiten op tv een beetje gevolgd en de verkiezingsprogramma's van verschillende partijen van de gemeente Meerssen globaal gelezen. Jaïr is een televisiepresentator, maar ook politiek verslaggever bij onder andere Beau. Hij interviewt veel politici en is vaak in Den Haag . Dat vind ik interessant om te kijken." Zie je dat ook bij je klasgenoten? "Nee, ik merk niet dat het heel erg leeft. In mijn vriendengroep tenminste niet. Het kan bij andere leeftijdsgenoten natuurlijk meer leven."

Verkiezingsdag en verjaardag

Wat ga je op woensdag 16 maart doen? "Ik ga die dag gewoon naar school en waarschijnlijk in de middag of vroege avond stemmen. Daarna ga ik uiteten met mijn familie en het feestje met vrienden vier ik op een andere dag."