Gemeente Meerssen | In aanloop naar de verkiezingen: stembureaulid Ton Vandewall

Nieuwsbericht In aanloop naar de verkiezingen: stembureaulid Ton Vandewall

Gepubliceerd op: 02 maart 2022 09:00

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 - Ton Vandewall
Hij is een rasechte Meerssenaar. Ton Vandewall (67) is bij menige inwoner en ver daarbuiten bekend. Naast zijn vrijwilligerswerk is hij al zo'n 15 jaar betrokken bij de verkiezingen. Als stembureaulid en een enkele keer als stembureauvoorzitter. "Dit is iets dat je doet voor de gemeenschap." We gingen in aanloop naar de verkiezingen een kopje koffie bij hem drinken.

'Over de wereld om ons heen'

"Dat sociale werd er vroeger bij ons thuis al met de paplepel ingegoten. Aan de eettafel ging het geregeld over politiek en de maatschappij. Over de wereld om ons heen", vertelt Ton, nu aan zijn eigen eettafel in Meerssen. "Toen ik zo'n 10, 15 jaar geleden de oproep voor stembureauleden zag, heb ik gereageerd." Naast iets betekenen voor zijn medemens, vindt Ton het ook leuk om een praatje te maken. "Ik dacht: ik probeer het gewoon een keer en kijk wel of het iets voor mij is."

Meepraten

Het was zeker iets voor Ton. Hij is actief in het verenigingsleven, de voetbalclub S.V. Meerssen kan al sinds jaar en dag op hem rekenen. "Zodoende ken ik veel mensen, en mensen kennen mij", lacht hij. Politiek gezien houdt hij zich op de vlakte. "Ik blijf neutraal. Natuurlijk ga ik wel stemmen. Anders mag je niet meepraten over de zaken die in je gemeente of land gebeuren, vind ik. Niet stemmen, niet klagen. Daarom vind ik de verkiezingen zo ontzettend belangrijk."

Veranderingen

Zijn de voorbereidingen door de jaren heen erg veranderd? "Ja en nee. Het stemmen an sich blijft gewoon hetzelfde. Je moet je aan regels houden en na sluitingstijd moet er geteld worden." Door corona zijn er wel wat zaken anders. "De cursus en toets voor stembureauleden gebeurt online. Vóór de epidemie ontmoette je je mede-stembureauleden van te voren in levende lijven. Dan wist je alvast een beetje met wie je aan tafel ging zitten. Dat kan nu helaas niet."

Regels

Door de jaren heen heeft Ton nooit vervelende incidenten meegemaakt. "Mensen gedragen zich gelukkig allemaal heel netjes. Uiteraard moet je soms wel eens iemand teleurstellen als hij of zij niet de juiste spullen bij zich heeft, zoals de stempas en legitimatie." Als iemand jou heeft gemachtigd om te stemmen, moet je die tegelijkertijd met je eigen stem uitbrengen. "Dat weet niet iedereen. Soms hebben ze dan bijvoorbeeld hun eigen stempas niet bij zich. Dan moeten ze dus onverrichterzaken naar huis gaan en terugkomen om de twee stemmen uit te brengen. Dat wil niet iedereen, maar dat zijn de regels."

Een lange dag

De verkiezingsdag begint vroeg voor Ton, zoals eigenlijk elke dag, ondanks zijn pensioen. "De voorzitter maakt een schema wie wanneer bij het stembureau moet zitten. Tussendoor heb je pauze." Na 21.00 uur komt iedereen naar het stemlokaal om te tellen. "Dat kan wel eens lang duren, soms tot na middernacht. Het is een lange dag. Als je dat niet wil, moet je hier niet aan beginnen." Zijn mede-stembureauleden zijn veelal van dezelfde leeftijd. "Ik geloof niet dat ik ooit iemand van onder de 30 heb gezien. En dat snap ik wel. Als je naar school gaat, werkt of kinderen hebt, dan heb je niet zomaar een dag vrij."

Oog voor detail

Over het tellen zegt Ton: "Dat vind ik het zwaarste. Je moet heel precies zijn en als je een stembiljet tekort komt, moet je opnieuw beginnen. Maar overdag is het heel erg leuk. Je ziet alle rangen en standen voorbij komen. En je mag niets door de vingers zien." Oog voor detail, dat heeft de Meerssenaar wel. "Jazeker, je moet bijvoorbeeld altijd alleen het stemhokje in, behalve als je blind bent. Sommige mensen kunnen misschien niet lezen en willen graag dat iemand hen helpt of schamen zich om hulp te vragen. In zo'n geval kun je beter iemand machtigen." Een andere 'kunst' van Ton is het inschatten op wie mensen stemmen en zijn analyse van de uitslagen. Op een velletje papier laat hij de uitslagen zien van de afgelopen verkiezingen. "Als je ziet hoeveel er op de landelijke VVD wordt gestemd, begrijp je niet waarom zij geen lokale partij hier hebben."

Voor zijn toets voor de komende verkiezingen is hij in ieder geval online al geslaagd. Ton is er weer klaar voor. Misschien ziet u hem 16 maart wel in het stemlokaal!