Gemeente Meerssen | In aanloop naar de verkiezingen: Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz (deel 2)

Nieuwsbericht In aanloop naar de verkiezingen: Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz (deel 2)

Gepubliceerd op: 14 maart 2022 13:40

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz
Het is zover. Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook vandaag maandag 14 maart en morgen dinsdag 15 maart kunt u al gaan stemmen. Tijd om nog even langs te gaan bij burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz hoe het ervoor staat... 

Campagne

De eerste keer dat we u in deze serie spraken, was u druk met de voorbereidingen. Hoe is dat nu? "Die gaan gewoon verder. We werken als college natuurlijk tot de laatste dag door, maar je merkt tegelijkertijd dat de raadsleden nog heel intensief met hun campagne bezig zijn. Ik vind het mooi om te zien hoe zij in deze coronatijd toch manieren vinden om hun gedachtengoed voor het voetlicht te brengen. Als burgemeester zorg ik ervoor dat het proces richting en tijdens de verkiezingen zorgvuldig verloopt."

Er valt wat te kiezen

Vanwege corona kunnen mensen straks op 14, 15 of 16 maart stemmen. "Klopt, dat doen we zodat het echt voor iedereen mogelijk is om zijn of haar stem uit te brengen. Stemmen is geen wettelijke verplichting, maar ik heb van huis uit meegekregen dat als je niet stemt je achteraf ook niet moet mopperen. Tegenwoordig laten mensen steeds nadrukkelijker horen wat ze ergens van vinden. Tijdens de verkiezingen krijg je de uitgelezen kans om je stem uit te brengen op degene die jouw mening het beste verwoordt. Of dat nu gaat over de lantaarnpaal op de hoek of de toekomst van onze gemeente. We hebben in de gemeente Meerssen vijf partijen, dus er valt echt wat te kiezen."

Keuze

Hoe kunnen inwoners nu het beste hun keuze maken? "Dat moet natuurlijk iedereen zelf bepalen. Het fijne is dat de partijprogramma's tegenwoordig niet meer zulke lijvige boekwerken zijn, zoals vroeger, maar overzichtelijke en heldere verhalen. Dus kijk wat het beste bij jou past. De een kiest voor de persoon waar ze zich het meeste mee identificeren, de ander denkt meer vanuit ideologie of de lokale invulling hiervan."

Droom

Wat gaat u zelf tijdens de verkiezingsdagen doen? "Dan ga ik zoals altijd even bij alle stembureaus langs. Stembureauleden zitten daar vaak de hele dag en daarna nog – soms tot diep in de nacht – stemmen te tellen. Dat waardeer ik ten zeerste. En uiteraard kijk ik net zo gespannen uit naar de exitpolls. Het voordeel van de twee extra dagen is dat die stemmen woensdag overdag al geteld kunnen worden." En over de uitslag? "Ik droom ervan om straks vier jaar lang dezelfde collega's te hebben in het college."