Gemeente Meerssen | In aanloop naar de verkiezingen: op bezoek bij de griffie

Nieuwsbericht In aanloop naar de verkiezingen: op bezoek bij de griffie

Gepubliceerd op: 23 februari 2022 09:00

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 - griffie (groot)
Op 14, 15 en 16 maart mogen we stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Dat lijkt nog ver weg, maar sommige mensen zijn nu al aan het werk voor de verkiezingen. Politieke partijen zijn natuurlijk met hun kandidaatlijsten en verkiezingsprogramma bezig, maar ook binnen de muren van het gemeentehuis worden er bergen werk verzet. In deze serie geven we u graag een kijkje achter de schermen. We gaan vandaag langs bij de griffie: raadsgriffier Yarka Dreessen en plaatsvervangend griffier/griffiemedewerker Randy Wanten.

Druk

Het is een drukte van belang bij de griffie. Nóg drukker dan gewoonlijk. Dit kijkje achter de schermen moet dan ook even tussendoor gepland worden. Wat is jullie rol precies bij de verkiezingen? "Je kunt beter vragen: wat doen we niet?" reageert Randy. "We zijn vanaf het begin betrokken bij alle voorbereidingen. Op de verkiezingsdag zelf zijn we bezig met alles gereed maken voor de verkiezingsavond en daarna volgen spannende tijden met de nieuwe raadsleden." Yarka vult aan: "Eigenlijk zitten onze agenda's tot aan de zomer bomvol."

Van borden langs de weg tot de lokale tv

De griffie is onderdeel van de Werkgroep Verkiezingen en overal bij betrokken. "Wij zijn er voornamelijk om de raad te ondersteunen", legt Yarka uit. "Zo worden er bijvoorbeeld door de gemeente verkiezingsborden geplaatst, maar de partijen leveren hier input voor. Daarnaast hebben we afspraken met de partijen gemaakt, zoals het maximaal aantal verkiezingsuitingen en straks mogen de borden niet dichter dan 25 meter van een stembureau staan." De griffie heeft tevens regelmatig overleg met de lokale tv-zender MeerVandaag. Het doel van deze samenwerking is opkomstbevordering, want we willen dat zo veel mogelijk mensen gaan stemmen."

Benieuwd

Op 16 maart zijn Yarka en Randy eigenlijk voornamelijk bezig met de verkiezingsavond. "Die voorbereidingen duren de hele dag", vertelt Yarka. "Tussendoor volgen we steeds de laatste ontwikkelingen. We zijn er als griffie uiteraard voor alle partijen en zijn erg benieuwd naar de verkiezingsuitslag. Voor ons is het spannend: wij krijgen straks 17 (nieuwe) raadsleden waarvoor we aan de slag mogen. 17 (nieuwe) werkgevers." Randy vult aan: "Dat maakt ons werk zo leuk. Elke vier jaar hebben we nieuwe werkgevers. Dat zorgt voor een uitdagende dynamiek."

Na het stemmen

Dus als onze stem in de bus zit, is het werk voor jullie nog lang niet gedaan? "Nee, na de uitslag volgt het inwerktraject van de nieuwe raad", stelt Randy. "Dat vind ik een erg leuke periode. Je ziet nieuwe gezichten, mensen die blanco aan hun raadsperiode beginnen en zich ontwikkelen als raadslid." Ondertussen zijn die voorbereidingen ook nu al begonnen. Yarka: "De nieuwe Raad krijgt diverse trainingen en er moeten na de verkiezingen commissies gevormd worden. Corona zorgt ervoor dat we constant moeten bijsturen op de manier waarop we dat kunnen doen. Een inwerktraject op een externe locatie, zoals de vorige keer, moet mogelijk worden doorgeschoven naar een later moment." Daardoor worden deze werkzaamheden deels digitaal georganiseerd.

Kom stemmen!

Maar zover is het nog niet. "Voor nu is het wat ons betreft het allerbelangrijkste dat er zoveel mogelijk mensen komen stemmen. Samen met de burgemeester, de afdeling communicatie, maar ook de voorzitters van de fracties maken we ons hier keihard voor", zegt Yarka.