Nieuwsbericht Spe(e)lregels voor kinderen tot en met 12 jaar

Gepubliceerd op: 13 mei 2020 09:45

buitenspeelplek
Buiten spelen is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor kinderen. Bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D en dus ook voor de ontwikkeling van hun immuunsysteem. En voor hun ogen, om goed in de verte te kunnen blijven zien. Alleen al voor hun ogen hebben kinderen twee uur per dag in de buitenlucht nodig.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen samen op een speelplek spelen

Vanaf 21 april zijn de regels voor kinderen iets minder streng gemaakt. Dit omdat kinderen nauwelijks een rol lijken te spelen bij het overdragen van het coronavirus en er zelf weinig last van ondervinden volgens het RIVM. Daarom mogen kinderen tot en met 12 jaar ook samen buiten spelen, op het schoolplein, op speelplekken in de buurt of op straat. Wel onder toezicht van ouders/verzorgers en volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarom hebben we in onze gemeente spe(e)lregels voor speelplekken.

Op speelplekken gelden de volgende spe(e)lregels

  • Handen wassen: was thuis je handen goed, voordat je hier gaat buiten spelen
  • Tot en met 12 jaar. Samen buiten spelen kan hier alleen voor kinderen tot en met 12 jaar
  • Keelpijn, niezen of hoesten? Heb je (een beetje) keelpijn, ben je verkouden, hoest of nies je? Dan blijf je thuis.
  • Te druk? Zijn er al (veel) andere kinderen aan het spelen? Dan kun je even of afstand wachten, een andere speelplek vinden of later terugkomen.
  • Tot 3 kinderen. Speel alleen, met 2 óf met 3 samen; niet met meer dan 3 kinderen.
  • Geen contact. Raak elkaar niet aan tijdens het spelen.
  • Houd afstand. Ouder dan 12 jaar? Houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Begeleiders op afstand. Zijn er ook nog andere kinderen hier aan het spelen? Dan blijven begeleiders op afstand of buiten de speelplek.
  • Handen wassen. Ben je klaar met spelen? Was dan, thuis, je handen nog een keer.

Deze regels zijn ook te vinden op onder meer de website van het RIVM.  Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan tips voor kinderen.

Buiten spelen en bewegen is goed voor kinderen

Spelen en bewegen zorgt voor een goede motoriek, stevige botten, sterke spieren en een gezond gewicht. En het draagt bij aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en aan het leren omgaan met risico's. Het is belangrijk voor ogen waarmee je goed in de verte kunt zien. En we noemden al de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor je immuunsysteem. Eigenlijk is buiten spelen en bewegen voor iedereen goed. En kinderen hebben het echt nodig. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen buiten blijven spelen. Ook nu, in tijden van corona!