Gemeente Meerssen | Aandacht voor elkaar: hartenkreten uit Meerssen

Nieuwsbericht Aandacht voor elkaar: hartenkreten uit Meerssen

Gepubliceerd op: 04 november 2020 14:50

Hartenkreet - burgemeester
Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. We moeten volhouden, want het einde is nog niet in zicht. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. We willen de tijd nemen om nog meer aandacht voor elkaar te hebben en stil te staan bij elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Daarom doet ook Meerssen mee aan de landelijke coronacampagne 'Aandacht voor elkaar'
.

Het hart op de juiste plaats

Vanaf vandaag reist een groot rood hart door onze gemeente. Hierop verzamelen we de hartenkreten van de inwoners. Zij laten ons weten hoe zij aandacht voor elkaar hebben. Lees hun hartverwarmende boodschap op onze sociale media-kanalen. Uiteindelijk verzamelen we alle hartenkreten op het grote rode hart en overhandigen dit aan gouverneur Theo Bovens tijdens zijn bezoek aan de gemeente Meerssen op 16 december. De gouverneur maakt - in het kader van Aandacht voor elkaar - een tocht langs alle gemeentehuizen. Ook hij voelt het gebrek aan contact als een gemis. Daarom komt hij 16 december voor een bijpraat ontmoeting naar Meerssen.

Hartenkreet van burgemeester Mirjam Clermont-Aretz

De burgemeester trapt af en geeft het hart vervolgens door. Haar hartenkreet:

"Diep in mijn hart wonen mijn kinderen en mijn allerliefste kleinkind. Maar er is veel plek over en daar hebben de inwoners van groot Meerssen een warme plek gevonden. Ik mis ze zo. Geen concerten, geen feestelijke bijeenkomsten, geen bezoek bij bruidsparen, geen felicitaties voor 100-jarigen, geen jaarlijks schoolontbijt en ga zo maar door.

Geen bitterballen

De raadsleden zie ik vanuit hun huiskamers het debat voeren. Het voelt allemaal heel statisch en de non-verbale communicatie is nagenoeg verdwenen. Kopjes koffie zijn mokken geworden. Geen vergadertafels maar keukentafels. En de gemeentelijke pepermuntjes zijn snoepjes in verborgen schaaltjes. Geen napraten na een intensief debat. Ja, zelfs de bitterballen na de vergadering mis ik.

Afstand

Die afstand voel ik groter worden. Vandaar deze hartenkreet actie. Tijdens de eerste coronagolf waren er vele initiatieven met hulp aan elkaar. Inmiddels is het wat stiller geworden en luisteren we naar de nieuwe maatregelen die de Rijksoverheid oplegt en beheerst corona nog steeds ons leven. Kinderen gaan weer naar school en leerkrachten staan weer voor de klas. De mensen in de zorg ploeteren door. Soms lijkt het of coronadiscipline en de bijbehorende gedragsregels het nieuwe nu zijn geworden. Groepen jeugdigen verliezen hun geduld, willen elkaar ontmoeten en de wereld ontdekken.

Leefregels bepalen ons dagelijkse doen.

Maar dat hart van ons tikt, als we er goed voor zorgen, stevig door.
Hartenpijn, hartenverdriet, hartenliefde, hartendief...

Hartenkreten

Ik zal uw hartenkreten delen met onze gouverneur Theo Bovens die in december naar Meerssen komt. Hij vroeg om iemand te ontmoeten die door corona getroffen is. Ik kan nu nog niet kiezen. Dus worden het hartenkreten uit Geulle, Bunde, Ulestraten, Meerssen en Rothem.

Ik hoop u snel weer te ontmoeten ergens in onze mooie gemeente.