Nieuwsbericht Parkeren in Meerssen-centrum: hoe is het geregeld?

Publicatiedatum: 09 mei 2016 16.45 uur

Het centrum van Meerssen is in 2008 aangewezen als parkeerverbodzone. Bovendien moet u op de meeste plekken betalen voor het parkeren. Wat houdt een parkeerverbodszone in en welke regels gelden hier?

Parkeren - parkeerverbodzone
Bebording

U rijdt een parkeerverbodszone binnen, als u het verkeersbord 'parkeerverbodzone' passeert (zie afbeelding links). Dit bord staat bij alle toegangswegen tot het centrum. Als u de parkeerverbodzone verlaat, ziet u de grijze variant van dit bord (zie afbeelding rechts).

Alléén parkeren in de vakken

In een parkeerverbodzone geldt dat u moet parkeren in de parkeervakken. Deze zijn aangegeven door middel van belijning of andere markering (bijv. metalen doppen). U mag niet buiten de vakken parkeren. U riskeert dan een boete.

Voldoende parkeergelegenheid

In Meerssen-centrum is voldoende parkeergelegenheid. Zo kunt u parkeren op parkeerplaats 't Gasthoes, parkeerplaats 't Bergske, in parkeergarage Proosdijpark, de Markt, de parkeerplaats achter het treinstation (gratis parkeren) en op diverse parkeervakstroken langs de weg. Hieronder vindt u een luchtfoto waarop is aangegeven waar de regels van de parkeerverbodzone precies gelden.

Parkeren - luchtfoto

Niet buiten de vakken of op de stoep

Er wordt nog vaak buiten de vakken geparkeerd. In het hele centrum (ook op de Markt!) geldt dat u moet parkeren in de vakken. U riskeert anders een boete. Er wordt ook nog vaak op de stoepen of loopstroken geparkeerd. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede en ook hiervoor kunt u een boete krijgen. Parkeren op de stoep is bovendien zeer hinderlijk voor voetgangers, rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens.

Parkeren - Bord betaald parkeren
Betaald parkeren

In Meerssen-centrum geldt bovendien op de meeste plekken betaald parkeren van maandag t/m vrijdag van 9-18 uur en zaterdag van 9-17 uur. Dit wordt aangegeven met borden als u het centrum binnenrijdt (zie afbeelding). De parkeerregels staan ook op de parkeermeters.

Gehandicaptenparkeerkaart

Mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben, kunnen - mits u rekening houdt met de veiligheid van andere weggebruikers - overal parkeren en hoeven geen parkeergeld te betalen in de hele betaald parkeerzone in Meerssen-centrum (dus niet alleen voor de gehandicaptenparkeer-plaatsen). Vergeet echter niet uw gehandicaptenparkeerkaart goed zichtbaar achter de vooruit te leggen.

Wist u overigens dat...

  • uw parkeerkaartje op alle parkeerplaatsen in het centrum geldig is. Dus: koopt u een kaartje op parkeerplaats 't Bergske, dan kunt u hiermee ook parkeren op parkeerplaats 't Gasthoes, Markt,  in de vakken in de Stationstraat & Gasthuisstraat. Er moet uiteraard wel nog genoeg tijd op zitten.
  • u op de parkeerplaats 't Bergske of in de parkeergarage Proosdij de meeste kans heeft op een vrije parkeerplaats, terwijl het maar twee minuten lopen is naar de Markt.
  • de ondergrondse parkeergarage tot 22.00 uur ingereden kan worden en met het betaalde parkeerticket op willekeurig moment uitgereden kan worden;
  • deze parkeergarage binnenkort vanaf de Markt via de lift /of trap van Maison de Proosdij toegankelijk is met uw parkeerticket (meer informatie hierover volgt nog).

Hier onder vindt u een kaartje waarop u kunt zien waar u uw auto kunt parkeren en de looproutes vanaf de parkeerplaatsen naar de Markt.

Parkeren - parkeerplaatsen en looproutes

Toezicht & Handhaving

Nu de bouwwerkzaamheden op de Markt achter de rug zijn, willen we weer dat correct geparkeerd wordt in het mooie centrum van Meerssen. In de loop van mei wordt eerst gewaarschuwd en geflyerd en na enkele weken zullen overtreders beboet worden.

Meer informatie

Klant Contact Centrum (KCC)