Gemeente Meerssen | Nestplaatsen voor de steenuil

Nieuwsbericht Nestplaatsen voor de steenuil

Gepubliceerd op: 04 januari 2021 11:20

Nestkasten voor de steenuil
Onlangs heeft stichting IKL in de gemeente Meerssen vijftien steenuilkasten ophangen op diverse locaties binnen de gemeente. De steenuil is de kleinste uil die in ons land voorkomt. Het is een een typische verschijning in het kleinschalig cultuurlandschap. Steenuilen zijn bij uitstek holenbroeders. In het landschap ontbreekt vaak een goede verblijfplaats. Om de steenuilen een helpende hand te bieden plaatsen we nestkasten.

De locaties zijn zorgvuldig gekozen, omdat niet elke locatie geschikt is voor de plaatsing van een nestkast. De directe omgeving van een nestplaats van de steenuil moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De soort komt vooral voor in het kleinschalig cultuurlandschap, waar voldoende rust, schuilgelegenheid en voedsel (insecten, amfibieën, muizen) te vinden is.

De steenuilkasten zijn gemaakt van Europees Naaldhout (FSC Keurmerk) en beschermd tegen toegang door bijvoorbeeld marters. Dit om ervoor te zorgen dat eieren, jonge steenuilen of een broedend steenuilenvrouwtje veilig zijn.